logo

e-ticaret paketleri

BEYİN HAFTASI 13 – 19 mart

Beyin, insan vücudunun %2’si ağırlığında olmasına rağmen, geriye kalan %98’i yönetiyor. Başarının da mutluluğun da kaynağı beyin. Öğrenirken, düşünürken, konuşurken onu kullanıyoruz. Ancak çoğumuz kafamızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğimiz üzerine fazla kafa yormuyoruz!

Kişisel Gelişim Merkezi (Kigem.com) olarak 13-19 Mart tarihlerini “beyin haftası” olarak kutluyoruz. Amacımız içimizdeki beyin gücüne dikkat çekmek ve kamuoyunu ‘beyni etkili kullanma’ hakkında bilinçlendirmek.

Bu hafta, kafamızı nasıl daha iyi kullanacağımız üzerine kafa yorma haftası!  Bu hafta aklınızı “başınıza” toplamak istiyoruz!

Kafamızı Daha iyi Çalıştırmak Üzerine Kafa Yorma Haftası!

Kişisel Gelişim Merkezi (Kigem.com) 13-19 Mart tarihleri arasında Türkiye’de ‘beynin anlam ve önemini anlatmak’ ve  beyni doğru kullanma bilincini yaygınlaştırmak için çeşitli etkinlikler hazırladı.

Kigem kurucusu Mümin Sekman “neden beyin haftası”nı şöyle açıklıyor:

“Beyin insan vücudunun %2 si ağırlığında olmasına rağmen, geriye kalan %98’i yönetiyor. Ancak çoğumuz kafamızın nasıl çalıştığı üzerine fazla kafa yormuyoruz!

Amacımız beyin gücüne insanların dikkatini çekmek, beynin nasıl daha iyi kullanılabileceği hakkında insanları bilinçlendirmek, bir haftalığına da olsa herkesin beyinlerini daha iyi kullanmak üzerine kafa yormalarını sağlamak

Öncelikli hedefimiz medya ve gönüllüler aracılığıyla, bireysel düzeyde beyin gücünü önemseme ve beyni doğru kullanma bilincini yaygınlaştırmak. Ikinci hedefimiz beyne değer veren, beyni kullanma sanatını vatandaşlarına öğretmeyi görevi sayan bir kamu politikası oluşturulmasını sağlamak.

Biliyoruz ki, bir ülkede beyin gücüne ne kadar değer verilirse, insanlar da beyinlerine o kadar değer verirler. Sadece alın terinin değil, “zihin teri”nin de kutsandığı bir kültürün yaratılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.

Her toplumun bir dahi rezervi vardır, bu beyinleri keşfedip değerlendirmek için kurumlar gerekir. Türkiye’nin bir ulusal beyin politikası yok malesef. Çocuklara ilkokuldan başlayarak beynin önemi ve nasıl çalıştırılması gerektiğini anlatmak gerekir.

Meclis kararı ile Türkiye’de bir yılın “beyin yılı” ilan edilmesi “beyin merkezli kamu politikaları” oluşturulmasının başlangıcı olabilir. Böyle bir kararla Türkiye’nin “birinci sınıf beyinleri” önemseyen bir ülke olduğunun, beyin gücüne inanıldığının, beyin gücüyle başarılı işler yapan insanların desteklendiğinin altı “resmen” çizilmiş olacaktır.

Biz Türkiye’de beynin değerini kendi gücümüz ve beyin haftası gönüllülerimizle anlatmaya devam edeceğiz. Sonuçta beyin kamusal değil bireysel bir alan, herkes kendi beyninin efendisidir.

Dünyada Beyin Haftası Nasıl Kutlanıyor ?

Beyin haftası Türkiye ilk defa bu kapsamda kutlanıyor ancak dünyada 65 ülkede 13-19 mart haftası “beyin haftası” olarak kutlanıyor. Bazı ülkeler ve global şirketler ise kurumsal karar alarak bir yılı beyin yılı ilan ediyor.

  • ABD parlamentosu aldığı bir karar ile 1990-2000 yılı arasını beyin yılı ilan etti.
  • Avusturya hükümeti 1999 yılını beyin yılı ilan etti .
  • İsveç 1998 yılını beyin yılı ilan etti.

Kigem tarafından başlatılan Türkiye beyin haftası etkinlikleri, beyinin anlam ve önemini anlatma görevini akademik dünyanın dışına taşıran bir çalışma. Bu yönüyle  de Türkiye’de bir ilk.

Aklınızı “başınıza” nasıl getirebilirsiniz?
Bu hafta beyniniz için bunları yapın.

Mümin Sekman’ın hazırladığı “Bu hafta beynine iyi bak!” adlı “beyin kullanma kılavuzu” kitapçığından birkaç alıntı:

  • Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır. Önemli kararlarınızı açık havada yürürken alın.
  • Beyin örneklerle akıl yürütür. Kararsız kaldığınız bir durumda “Atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünün.
  • Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendirir. Her gün birkaç yeni kelime öğrenin ve kullanın.
  • Zihinsel jimnastik yapın. Bunun için başta Sudoku olmak üzere bulmaca ve satranç gibi oyunları kullanabilirsiniz.
  • Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer alinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.
  • Zihinsel zevklerinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş kitabından, birkaç cümle okuyun. Güzel bir resme bakın. Sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin.
  • Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, düşünce kalitesini artırır.
  • İyi bir uyku kaliteli bir beynin temelidir. 24 saati geçen uykusuzluk sarhoşluğa benzer bir şekilde beyin fonksiyonlarını etkilemektedir.
  • Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin için çok önemlidir. Beyin vücuda alınan oksijenin dörtte birini tek başına tüketir.
  • Farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.
  • Kullanılmayan organ körelir. Sürekli TV seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.
  • Beyin diyeti yapın. Beynimiz “garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. Yani beninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar. Beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.
  • Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkında?
  • Beynimiz kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarına göre çalışır. Beynin çalışması hakkında yanlış bilgilere sahip olduğumuzda, beynimiz de yanlış çalışır.
  • Başarı beyinde başlar. İnsan “kafadan” kaybeder! Bu hafta “beyin haftası.” Aklımızı “başımıza” toplama haftası! Bu hafta kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla kafa yorun:)

Beyin Haftası Kapsamında Birlikte Neler Yapabiliriz?

Biz Kişisel Gelişim Merkezi (KİGEM) olarak bu konuda ilk adımı atarak bir kampanya başlattık. Sizlerin de ilgi ve desteği ile çalışmalarımızı daha büyük kitlelere ulaştırabiliriz.

Yapabileceğiniz ilk şey, yukarıdaki metni arkadaşlarınıza göndermek olabilir. Daha çok insanın beyin haftasından haberdar olmasını sağlamak ve daha da önemlisi daha çok insanın kendi beynini bilinçli kullanmasını sağlamak için çaba göstermeniz bizim için yeterlidir.

1937 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ